Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΣΤΟ BLACK DUCK GARDEN – ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ, 9ΜΜ

By

Νίκος Ξυδάκης
«Ένα βράδυ στην Αθήνα»
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, στις 9 μ.μ.

Ένας μουσικός περίπλους στην Αθήνα μέσα από τους μελοποιημένους στίχους
των Νίκου Καρούζου, Διονύση Καψάλη και Θοδωρή Γκόνη

Το Black Duck garden, που στεγάζεται στον Κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, γιορτάζει το δύο χρόνια λειτουργίας του με ένα αφιέρωμα στην Αθήνα.
Χωρίς να φιλοδοξεί να καλύψει ολόκληρη την μουσική ιστορία της πόλης, αλλά περισσότερο να δώσει μια αίσθηση των στιγμών και της ατμόσφαιράς της.

Και ο πιο κατάλληλος για να δώσει αυτή την αίσθηση της Αθήνας δεν είναι άλλος από
τον Νίκο Ξυδάκη. Ο σπουδαίος δημιουργός, έχει συγκεντρώσει, κάτω από τον γενικό τίτλο «Ένα βράδυ στην Αθήνα», όλα εκείνα τα τραγούδια που μελοποίησε και είτε έχουν άμεσες αναφορές είτε παραπέμπουν σε ένα αθηναϊκό κλίμα, μέσα από τα ποιήματα του Νίκου Καρούζου, του Διονύση Καψάλη και του Θοδωρή Γκόνη.

Μαζί του οι μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο), Μιχάλης Πορφυρής (βιολοντσέλλο) και Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο).

Ώρα έναρξης: 21:00

*Λίγα λόγια για το Black Duck Garden – Athens City Museum bistrot

 Πριν 180 χρόνια, εδώ δεν ήταν το κέντρο της πόλης. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά η πλατεία Κλαυθμώνος στις βόρειες παρυφές της Αθήνας, ήταν ένα απεριποίητο αγροτεμάχιο και τα σπίτια ελάχιστα. Το 1833 χτίστηκε το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και λίγο αργότερα ενώθηκε με το γειτονικό σπίτι του Αφθονίδη. Στο συγκρότημα αυτό εγκαταστάθηκε ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, αφού παντρεύτηκε την 18χρονη Αμαλία.

Η νεαρή βασίλισσα, ήταν αυτή που οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836. “Ο κήπος του παλαιού Παλατιού” ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη.

Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, εκείνου του μεγάλου κήπου. Αποτελεί όμως μία μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία.

Black Duck Garden – Athens City Museum bistrot
Παπαρ
ρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, 10561, Αθήνα
Τηλ. 210 3252396 www.blackduckgarden.gr / info@blackduckgarden.gr